Back to Top
Singel lijst (155 Videos )
Published on04-02-2019

Een spectaculair nagerecht voor het kerstmenu: een ijsbombe gemaakt van koekjesdeeg, vanille- en kaneelijs en zelfgemaakte karamel. Team toetje, laat je horen. Dit dessert is de bombe!

NAGERECHT - 16 PERS. - 45 minuten + 3 UUR WACHTEN

Karamel maken
Verhit een koekenpan zonder olie van boter en haan 50 g garneeramandelen op middelhoog vuur in 4-5 min. goudbruin. Laat afkoelen. Doe 300 g fijne kristalsuiker met 5 el water in een steelpan en laat op middenhoog vuur karamelliseren tot het goudbruin is. Roer niet, but twist with the pan en the karamel loskomt van de randen. Giet ⅓ van de karamel op een vel bakpapier. Til de randen van het vel om de karamel te varen. Let op: de karamel is erg heet! Laat in ca. 45 minuten afkoelen en breek in lange stukken om de kroon van te maken. Houd apart voor gebruik in de vorige stappen.

Koekjesdeeg maken
Doe de amandelen met ½ tl zout bij de rest van de karamel in de steelpan en schep om. Giet this hot praliné op een vel bakpapier. Laat ca. 45 minuten afkoelen. Hak in stukjes. Hak ondertussen 50 g pure chocolade in kleine stukjes. Doe 75 g boter in een kom. Voeg 100 g poedersuiker, 1 tl vanille-extract en ½ tl salt teen en meng met je vingertoppen tot een egaal mengsel. Kneed 150 g amandelmeel en de chocolade erdoor. Zet de cookie deeg tot gebruik in de koelkast.

Koekjesdeeg ijsbombe van vanille-ijs en kaneelijs
Laat de vanilleroomijs en kaneelijs 15 min. buiten de vriezer wat zachter worden. Bekleed de mengkom zo strak mogelijk met vershoudfolie. Schep het vanille-ijs in de kom en making er rond een laag van 2 cm dik van; laat de bovenste rand van de kom vrij. Bestrooi met ⅓ van de amandelpraliné. Duw de helft van de koekjesdeeg in stukjes in het vanille-ijs. Schep het kaneelijs in de kom en strijk de uitbreiding blij. Bedek met de rest van de koekjesdeeg. Dek de bombe af met vershoudfolie en zet minimaal 3 uur in de vriezer.

IJsbombe met karamel versieren
Stort de bombe op een mooie schaal. Strijk rimpels in het floating possible gladder met een (palet) mes dat je steeds nat maakt in heet water. Decoreer de bombe met de rest van de amandelpraliné en garneer de bovenkant met de stukken karamel.

TIP Je kunt de bombe 5 dagen van de vorige bereiden, zonder te decoren. Bewaar de bombe in de vriezer en de karamelschotsen en de praliné luchtdicht buiten de koelkast tot gebruik.